Rööperi (Aleksi Mäkelä, 2009)

Sunnuntai 11.10.2015 klo 16:15 Bio Rex, 133 min
Alustaja: läsnä elokuvan näyttelijöitä

Bio Rex -tribuuttisarja päättyy komeasti kolmen kotimaisen elokuvan sunnuntaihin – 2000-luvun avainelokuva vie menneisyyden Rööperiin

Lokakuisen sunnuntain 11.10. kattaus koostuu kolmesta hyvin erilaisesta elokuvasta, joista kukin kertoo oman tarinansa Suomesta. Triplanäytöksessä nähdään mainittava kirjo vahvoja näyttelijäsuorituksia, debyyttejä ja tapauksia elokuvataiteen parissa. Triplanäytöksen elokuvat ovat Neitoperho (1997), Rööperi (2009) sekä Rare Exports (2010).

Aleksi Mäkelän elokuva Rööperi (2009) sijoittuu 1960-70-lukujen Punavuoreen. Rööperi kertoo paitsi päähenkilöidensä Tompan ja Krisun, myös Mustalais-Karin, Arskan, Korpun, Ukin ja monen muun sekalaiseen konnajoukkoon kuuluvan kovanaaman vaiherikkaasta ja keinoja kaihtamattomasta matkasta, joka päätyy köyhyydestä rikosten kautta kunnialliseksi kansalaiseksi, linnaan – tai ennenaikaiseen hautaan.

Yhtäläistä kaikilla rikoksiin hairahtuneilla kaveruksilla on se, että he lähtevät liikkeelle pirtukaupasta ja ovat varmoja, että raha on ratkaisu kaikkiin heidän ongelmiinsa. Raha on tie surkeasta elämästä onneen, omiin alussa vaatimattomiin unelmiin. Rikollisen bisneksen voi lopettaa heti, kun rahaa on tarpeeksi.

Kun rahaa alkaa kertyä pimeästä viinasta, nälkä kasvaa ja unelmat siinä ohessa. Onnistuuko kumpikaan, Tomppa tai Krisu, lopulta yrityksessään tulla rehelliseksi ja omillaan toimeentulevaksi kansalaiseksi? Ja löytävätkö he sen, mitä kumpikin alunperin lähtivät tavoittelemaan – onnen? Minkä hinnan he joutuvat matkalla maksamaan? Onko lopputulos tehtyjen valintojen arvoinen?

Enemmän kuin rikoksesta ja rangaistuksesta, Rööperi on kertomus ihmisistä ja ihmistyypeistä. Sellaisena se on ohjaajansa kypsin ja kokonaisin teos, jossa päähenkilö muuttuu katsojan silmien edessä kohdatessaan vastoinkäymisiä, joita Mäkelä kuvaa vailla sentimentaalisuutta ja siirappisuutta. Elokuva perustuu Harri Nykäsen ja Tom Sjöbergin haastatteluromaaniin Rööperi – rikoksen vuodet 1955–2005.

Ensi-ilta: 9.1.2009
Ohjaus: Aleksi Mäkelä
Tuotanto: Solar Films Inc. Oy
Rooleissa: Samuli Edelman, Peter Franzén, Pihla Viitala, Kari Hietalahti, Juha Veijonen, jasper Pääkkönen, Kristo Salminen

Aikalaiskritiikkejä:

”Viihde-elokuvakuninkaaksi tunnustettu Mäkelä ottaa ison harppauksen kohti laatudraamaa”, summasi Soila Ojanen (Satakunnan Kansa 9.1.2009), joka hänkin ylisti kelpo näyttelijäsuorituksista eritoten Franzénin Krisua. ”Tompalle, Krisulle ja Karille avataan taustatarinat, jotka selittävät heidän taipumustaan rikollisuuteen. Hahmoilla on totuttua enemmän sävyjä ja syvyyttä.”

”Ohjaaja Aleksi Mäkelä ja tuottaja Markus Selin palaavat toistuvasti kertomaan tarinoita rakastettavista lurjuksista, joiden omatunto laitetaan koetukselle. Rööperi on tässä sarjassa heidän toistaiseksi sujuvin teoksensa”, arvioi Taneli Topelius (Turun Sanomat 9.1.2009). ”Mäkelän aiempiin filmeihin verrattuna Rööperin roistot ovat ilahduttavasti täyteläisemmin kirjoitettuja ja tuntuvat henkilöinä aidommilta, mistä kiitos kuulunee Harri Nykäsen ja Tom Sjöbergin kirjoittamalle alkuperäisromaanille sekä Marko Leinon siitä sovittamalle käsikirjoitukselle.  Rikollistarinoiden tavanomaisuuksilta he eivät silti ole välttyneet.– Yhtäläisyydet vaikkapa Martin Scorsesen gangsterifilmien vastaaviin kertomuksiin näkyvät juuri näiden laajojen kaarien vuoksi, mutta siinä missä Scorsese kytkee hahmonsa aina kiinteästi sosiaaliseen ympäristöönsä, Rööperissä taustana oleva Helsingin Punavuoren kaupunginosa jää irralliseksi ja minkä tahansa muun kaupunkilähiön kanssa täysin vaihdettavissa olevaksi lavasteeksi. Mäkelä vetää päähenkilöiden käytöshäiriöille syitä lapsuudesta peruspsykologiaan kuuluvien selitysten kera, mutta näyttää samalla unohtaneen elokuvansa nimen.” (Lähde: Elo.net).