Rare Exports (Jalmari Helander, 2010)

Sunnuntai 11.10.2015 klo 19:00 Bio Rex, 124 min
Alustaja: ohjaaja Jalmari Helander + crew

Bio Rex -tribuuttisarja päättyy komeasti kolmen kotimaisen elokuvan sunnuntaihin – 2010-luvun tapauksena Rare Exports (2010)

Lokakuisen sunnuntain 11.10. kattaus koostuu kolmesta hyvin erilaisesta elokuvasta, joista kukin kertoo oman tarinansa Suomesta. Triplanäytöksessä nähdään mainittava kirjo vahvoja näyttelijäsuorituksia, debyyttejä ja tapauksia elokuvataiteen parissa. Triplanäytöksessä nähdään elokuvat Neitoperho (1997), Rööperi (2009) sekä Rare Exports (2010).

Yhden kansainvälisesti menestyneimmän nykyohjaajamme, Jalmari Helanderin pitkä esikoiselokuva Rare Exports (2010) oli ilmestyessään tapaus. Rare Exports on mustan huumorin sävyttämä kauhu- ja fantasiaelokuva joulun tarkimmin varjellusta salaisuudesta.

Kertomus alkaa kun kansainvälinen tutkimusryhmä aloittaa kaivaukset Korvatunturilla ja löytää 486 metrin syvyydestä, jäihin ja sahanpuruihin säilöttynä joulun tarkimmin varjellun salaisuuden. Tutkimusryhmä kaivaa löydöksensä esiin ja käynnistää tietämättään tapahtumasarjan, jonka jälkeen joulu ei ole enää koskaan ennallaan.

Elokuva rohmusi sekä kotimaisia että ulkomaisia elokuvapalkintoja. Lisäksi ohjaaja Jalmari Helander ja tuottaja Petri Jokiranta palkittiin yhteistyöstä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Palkintoperusteluissa todettiin heidän yhteistyönsä olevan ”taidetta ja luovaa tuottajuutta parhaimmillaan”.

Paikalle näytökseen saapuu elokuvan ohjaaja Jalmari Helander työryhmänsä kanssa.

Ensi-ilta: 3.12.2010
Ohjaus: Jalmari Helander
Tuotanto: Cinet
Rooleissa: Onni Tommila, Jorma Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvonen, Ilmari Järvempää, Per Christian Ellefsen

Kritiikkejä:

”Elokuva lainaa osuvasti suomalaiskansallisesta nuuttipukkiperinteestä, jossa kodeissa vieraileva sarvipäinen mieshahmo nähtiin huomattavasti pelottavampana ilmestyksenä kuin meille tutumpi valkopartainen punanuttu.–
Rare Exports ammentaa isän ja pojan hauraasta yhteydestä inhimillisen pohjan, jonka päälle se latoo poronkasvattajien poikkeuksellisen metsästysmatkan, mutta idea ei aivan kanna loppuun saakka. ” (Taneli Topelius, IS 3.12.2010)

”Elokuvan visuaalinen ilme on tarkkaan harkittua ja musiikin käyttö tehokasta. Jo pelkkä perusajatus aivan erilaisesta joulupukista on hilpeän kekseliäs.– Rare Exports ilahduttaa nimenomaan sillä, että Helanderin visiot ovat päässeet valkokankaalle villinä ja vapaana. Se oli riski, joka tuotantoyhtiön kannatti ottaa. ” (Jussi Huhtala, Episodi 3.12.2010)