Jäniksen vuosi (Risto Jarva, 1977)

Sunnuntai 9.8.2015 klo 15:00 Bio Rex, 129 min, K7
Alustaja: Markku Varjola / Risto Jarva -seura

40 vuotta Paasilinnan romaanista Jäniksen vuosi

Bio Rex -tribuutisarjassa nähdään 9.8. Risto Jarvan hurmaava elokuva Arto Paasilinnan kirjasta Jäniksen vuosi (1975). Elokuvan pääosaa esittää suomalaisten suursuosikki Antti Litja.

Suomalaisen elokuvan rakastetussa klassikossa yhdistyy kolmen oman alansa ehdottoman taiturin työpanos: Arto Paasilinnan alkuperäisteksti, Risto Jarvan oivaltava ohjaus ja Antti Litjan hienoviritteinen näyttelijäntyö.

”Sekä ulkonaisesti että sisäisesti kaunein, ehkä myös lämminhenkisin, mahdollisesti merkittävinkin [Jarvan] elokuva. Jäniksen vuosi iskee näet omalla kauniilla ja hellästi pisteliäällä tavallaan suoraan aikamme erääseen tyypilliseen ja salassa yltyvään sairauteen: ihmisen ja luonnon vieraantumiseen toisistaan” (HS 1977.)

Jäniksen vuosi jäi Jarvan viimeiseksi ohjaustyöksi. Hän kuoli auto-onnettomuudessa palatessaan elokuvan kutsuvierasnäytöksestä joulukuussa 1977.

Ensi-ilta: 23.12.1977
Ohjaus: Risto Jarva
Tuotanto: Filminor Oy
Rooleissa: Antti Litja, Markku Huhtamo, Kauko Helovirta, Paavo Hukkinen, Juha Kandolin

Aikalaiskritiikeissä Risto Jarvan viimeiseksi jäänyt elokuva sai lähes yksimielisen kiittävän vastaanoton. ”Jäniksen vuosi osoittaa Risto Jarvan olleen parhaassa luomisvoimassaan”, kirjoitti Erkka Lehtola (Aamulehti 24.12.1977). ”Elokuvasta ei tarkoitettu suurta, ohjaajalle tärkeiden teemojen kokoajaa – mutta siitä tuli traagisesti päättyneen uran kaunis, koskettava päätös, joka osoittaa vakuuttavasti yhden keskeisen ominaisuuden Risto Jarvan hienossa urassa: hän oli herkkä, oivaltava taiteilija; hän ei käyttänyt suuria eleitä mutta pääsi sitä syvemmälle ja liikahdutti elokuvillaan ihmisiä, heidän tuntojaan.”

”Jäniksen vuosi on mittava pääte mittavalle elokuvaohjaajan uralle”, arvioi myös Leo Stålhammar (Suomenmaa 30.12.1977), joka näki Jarvan jäähyväiselokuvan ”sekä synteesinä aikaisemmasta tuotannosta että viitteenä siitä mitä uutta olisi ollut odotettavissa Jarvan taiteellisella uralla”. ”Joka tapauksessa Jäniksen vuosi on Jarvan herkkävireisin elokuva. Siinä hän suorastaan taiturimaisella tavalla käyttää pieniä seikkoja herättämään katsojassa parhaimmillaan huikeita näköaloja.” Lähde: Elo.net.