Bio Rex

Bio Rex on palvellut perustamisestaan 4.2.1936 saakka yhtenä Helsingin lippulaivaelokuvateattereista. Lasipalatsin arkkitehdit Viljo Revell, Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki loivat ajan funkkishenkeä ilmentävän valoisan teatterin, jossa on piipahtanut useampikin maamme merkittävä elokuvaohjaaja, tähti ja muu kulttuuripersoona.

Bio Rex oli Adams Filmin lippulaivateatteri, jossa ensi-iltansa saivat niin kansainväliset menestykset kuin kotimaiset uutuuselokuvatkin. Historiansa aikana Bio Rex on ollut Finnkinon, Cinema Mondon ja Bio Rex Cinemas -yhtiön omistuksessa. Teatteri on myös ollut ahkeraan elokuvafestivaalien käytössä ja avajaisnäytöksiä ovat siellä pyörittäneet muun muassa Rakkautta & Anarkiaa, DocPoint, Night Visions ja Helsinki Cine Aasia -festivaalit.

Bio Rexissä on erittäin nykyaikainen varustelu: elokuvia voidaan esittää klassisella 35mm:n erityislaajalla 70mm:n ja digitaalisella tekniikalla.

Nyt, teatterin siirtyessä vuoden 2015 lopulla Amos Andersonin taidemuseon haltuun, on aika juhlistaa teatterin liki 80-vuotista historiaa. Elokuvien esittäminen ei toki Bio Rexissä tähän omistajanvaihtoon lopu.

Pääkaupunkiseudun elokuvatapahtumat Cinemaja ry:n ja Lasipalatsin Mediakeskuksen vuonna 2015 järjestämä Bio Rex -tribuuttisarja juhlistaa elokuvateatteritoiminnan tärkeyttä ja erityisesti Bio Rexiä ja sen merkitystä Helsingin elokuvakulttuurille. Bio Rex -tribuuttisarja toteutetaan yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVI:n kanssa.

Bio Rex -tribuuttisarjan elokuvat esitetään elokuvateatteri Bio Rexissä, Mannerheimintie 22–24, Helsinki.